Over Reizen in Marokko

MHoge Atlasarokko is gelegeCasan in Noordwest Afrika op minder dan 4 uur vliegen vanaf Nederland. Het ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft grenzen met Algerije, Mauritanië en de Spaanse enclaves Ceuta en Mellila. De hoofdstad is Rabat. De Koningssteden zijn Rabat, Marrakech, Fes en Meknes. Het heeft een aantal indrukwekkende bergketens waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden. Het Rifgebergte, Toubkal, de Hoge Atlas, Saghro Gebergte en Jebel Bani zijn de bekendste. Marokko heeft een subtropisch klimaat warm en vochtig langs de kust, wat koeler hoog in de Atlas, heter en droger ten zuiden van de Hoge Atlas. Vanwege de hoogte verschillen kunnen de temperaturen flink variëren.

Dit zorgt voor een gevarieerd planten- en dierenleven. Vele soorten strand- en zeevogels, zwermen trekvogels en roofvogels zijn er te zien. Afhankelijk van het gebied is de flora mediterraan of woestijnachtig. Bomen die ervoor voorkomen zijn o.a.de kurkeik, olijfboom, acacia, tamarisk, dadelpalm, citroen, sinaasappel, vijgenboom, granaatappel en de arganboom. De bevolking bestaat uit Berbers, de vroegste inwoners van het land, die overal in Marokko wonen. De Rifberbers spreken Tarifiet en wonen in het Rifgebergte. De Sousberbers wonen in de valleien de Draa en Dades en spreken Tashelhiyt. De Braber spreken Tamazight en wonen vooral in het Midden-Atlas gebergte. De Arabieren kwamen pas in de 7de eeuw naar Marokko, ze wonen met name in de steden Rabat, Marrakech, Agadir, Casablanca en Fes maar ook in de kustvlakte. De Saharaoui die met name in het zuiden en de Westelijke Sahara wonen, hebben zich in grote getale gevestigd in Marokko vanuit de Sahara. De joden vestigden zich rond 586 v Chr. hier maar ook in 1492 kwamen veel Sefardisch joden naar Marokko. De Haratin stammen waarschijnlijk af van prehistorische woestijnvolkeren en leven vooral in de oases in het zuiden. Al deze culturen hebben hun sporen achtergelaten.

Een ideaal vakantieland waar u prachtige tochten kunt maken in de bergen, relaxen of watersporten aan de Atlantische kust, dwalen door de oude straatjes van de Koningssteden, 4 x 4 tochten maken door de woestijn en over bergpassen, kasbah’s bezoeken, sterren kijken op een zandduin en wandelen door talrijke berberdorpjes.