Ervaringen

IMG_36401

gezinsreis marokko

Wij zijn sinds oudejaarsavond terug van een heerlijk en fantastische reis door Marokko.
Dit mede dank zij jou en je kennis van het land en de mooie plekjes, dus dank daarvoor.

We hebben als gezin enorm genoten, vooral van de periode juist niet in Fes en Marrakesh, hoewel ook die steden zeer bijzonder waren. De landschappen en dorpjes waren erg mooi en de mensen waren erg vriendelijk en gastvrij. We houden meestal binnen ons gezin een mini-enquête van welk hotel was het mooiste, maar daar kwam dit jaar geen eensluidend antwoord op, iedereen heeft wel een hotel/accommodatie gehad waar hij/zij het beste gevoel bij had. Een hele mooie afwisseling tussen wat luxer, eenvoudig, leuke plekken, gastvrije ontvangst etc. Jammer dat het laatste prachtige hotel bijna geen warm water had. En dat met zo’n prachtig bad..
De eerste dag in de woestijn was het absolute hoogtepunt. s’-Ochtends nog potten gebakken, rond de middag met onze chauffeur een Kashba-dorp bezocht en toen de woestijn in met eindpunt de zandduinen en een tocht met de dromedarissen naar de zonsondergang: geweldig.

Erik Bertine en kinderen , Zwolle

Het was geweldig, wat een reis. Ik heb echt al veel van Marokko gezien, maar dit was een hele bijzondere ervaring. Vanwege de route en de plekken waar we konden komen met de 4 wheel drive. Maar ook zeker de begeleiding van Hammadi en Mohammed maakt dat je op bijzondere plekken komt. We hebben veel gelachen, Mo en Hammadi waren geweldig. We hebben net de foto’s nog eens  bekeken op de computer en genieten weer. We weten nog niet hoe en wat, maar zeggen al: wanneer gaan we weer ? Een klein minpuntje: het laatste hotel in Agadir:
de tegenstelling kon niet groter zijn. De grootte, het massale, de luxe. Velen hadden all-inclusive geboekt: het graaien. Maar we hebben heerlijk bij het zwembad gelegen. We hadden prachtig weer. We hebben dus heel veel genoten!!! Wat een heerlijkheid om met een klein groepje te gaan!! Heel hartelijk dank voor de goede gang van zaken!!

Johan, Janneke, Marian en Evelyn , Utrecht - Nootdorp

Een geweldige vakantiereis dat was het, erg avontuurlijk en mooi. Ook de groep, we waren met z’n vijven was erg leuk. Het klikte goed, wat natuurlijk niet onbelangrijk is als je 12 dagen met elkaar op stap gaat. Het landschap waar we doorheen reisden was zeer spectaculair….mooi en ruig. Al die verschillende kleuren, rood..geelachtig toen we door de Hoge Atlas gingen…heel mooi. En het ruige van de Gorges du Dades, de diepte…erg fraai. Het ruige landschap van het vulkanisch massief Saghro was ook zo’n topper. Om daar off-road te rijden…echt gaaf! Verder was de Sahara apart om te zien met al die zandduinen en er in de openlucht te mogen slapen. Wat ook indrukwekkend was..het Djem el Fnaa plein in Marrakech. Het is alsof je jezelf in het sprookje van “Duizend en 1 nacht begeeft.

Eric van Benschop , Castricum

Onze vakantie zit er helaas weer op, we hebben het ontzettend goed naar onze zin gehad!!
Jammer dat het zo kort was!!
We hebben hele mooie natuur gezien, genoten van de gastvrijheid van de mensen, van de wandelingen en alle andere dingen.
Ook hebben we smakelijk gelachen om Mohammed en Hammadi….een leuk gezelschap bijeen!!
Ze maken er een feestje van en verzorgden ons super goed!

Dick Verbeeten & Ilse Jacobs , Oeffelt

 

Het was geweldig! De kasbah was echt een paradijs, waar we helemaal tot rust zijn gekomen.  We zijn daar echt als prinsessen verwend door Abdelhadi (‘Jan’), die op een hele charmante en eigen manier heel goed wist aan te sluiten aan onze behoeften. Het voelde echt heel vertrouwd en bijna als familie, omdat de hele familie van Abdul betrokken is bij de Kasbah. Een hele intense en bijzondere ervaring.  Het klimaat was echt heerlijk, wel warm, maar toch heel fijn, door de droge lucht. Oktober/november is ideaal om het binnenland van Marokko te bezoeken. Hoogtepunt van onze reis was de laatste avond een huwelijk mee te maken van een familielid in het dorp.
De Kasbah is echt een aanrader, voor iedereen die wil ontsnappen uit ons hectische Westers bestaan. Het enige nadeel is dat je thuis weer helemaal moet acclimatiseren, omdat je er echt helemaal uit bent. Het was ook leuk om gasten te ontmoeten, uit andere landen, al was de ‘click’ met de één beter dan met de ander.

Bedankt voor wederom een prachtige Sahara reiservaring!

 

Adine en Judith , Rotterdam

Super vakantie gehad. Werkelijk zeer gastvrij onthaald en bijzondere plekken bezocht. Wij komen terug Marokko heeft ons hart gestolen

Jan en Annemiek , Heemskerk

In december hebben wij een zeer avontuurlijke 12-daagse trektocht gemaakt door Marokko. Met gids Hammadi en chauffeur Mohammed trokken wij van Marrakech via Taroudant en Tagmoute naar Chigaga, de woestijn, waar we 2 nachten in tenten sliepen. Daarna naar Zagora en Oasis Fint in het dal van de Draa. Inderdaad avontuurlijk, we wisten ’s morgens niet waar we ’s avonds zouden slapen. Het begon al in Marrakech, waar we met onze gids naar ons eerste hotel in de Medina liepen, nauwe straatjes, soms overdekt, alleen voetgangers en fietsers, soms scooters. Veel hotels, allemaal met een schilderachtige binnenplaats (Riad), waarvan dan uiteindelijk één het onze. Heel gastvrij ontvangen, meteen thee, prachtige kamers, weliswaar zonder ramen naar buiten, wel naar de binnenplaats en boven een prachtig dakterras waar we de volgende dag ontbeten. Het grote plein Dhjem el Fnaa was een complete verrassing: zo druk, levendig, veel eetkraampjes, maar ook veel kleding, sieraden, souvenirs, één en al bedrijvigheid, de hele avond door.

Na een uitvoerige stadswandeling met gids de volgende dag verder door het Atlasgebergte gereden naar Taroudant, een kleine, maar levendig stad. Ook daar weer een stadswandeling en bezoek aan een leerlooierij. Heel indrukwekkend hoe daar zonder enige vorm van machines alles nog handmatig behandeld en bewerkt wordt. Ons hotel was allercharmants, met grote binnentuin waar onze maaltijden werden opgediend.
In Tagmoute bezochten we een plaatselijk schooltje en een ruïne waar een architecte bezig was met een imposante restauratie. Daarna werd dan koers gezet naar de woestijn, weer na een prachtige tocht door het Atlasgebergte. Hoewel de accommodatie (grote tent) bescheiden was daar, werden we voortreffelijk verzorgd door onze eigen gids, en de aanwezige staf daar. Aan het eind van ons tweedaags verblijf zelfs en bonte avond. Gedurende de twee dagen gereisd door onafzienbare zandvlakten, soms een verdwaalde dromedaris; nog gepicknickt in de zandduinen, de creativiteit en de zorg van onze gids kende geen grenzen.

In Zagora logeerden we in een volgens onze beleving *****hotel: zo groot was het verschil en het voelde goed! Het laatste onderdeel van onze tocht was in de vallei van de Draa in de Oase Fint: prachtig hotel, met zwembad en magnifiek uitzicht.

Al met al een reis waaraan we nog heel lang met plezier en verwondering zullen terugdenken: uitstekend voorbereid en verzorgd door Marokko Natuurlijk en de door hen aangezochte gidsen. Wat een prachtig land en wat een aardige, klantvriendelijke mensen. Mooie onderkomens, goede restaurants en ongelooflijk veel te zien en te bewonderen.

Nico en Hanneke Jörg , Den Haag