Reisinformatie Marokko

Klimaat
Het klimaat van Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar hou rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Maaltijden
In Marokko behoort de keuken toe aan de vrouw en recepten worden van moeder op dochter doorgegeven. De mannen zorgen voor thee. Om echte Marokkaanse specialiteiten te ontdekken, moet je wachten tot je uitgenodigd wordt door een familie. Salades dienen meestal als voorgerecht. Men gebruikt veel komijn en koriander. Tajine is het meest verspreide gerecht dat vaak word gegeten, een stoverij van vlees of vis en groenten. Op vrijdag eten de meeste families couscous. Thee wordt ook in dit land veel gedronken. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special. Heineken gebrouwen in Casablanca is beter. De lokale wijnen zijn prima.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl/landen Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook heel goed met Frans uit de voeten. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Engels wordt in Marokko niet goed gesproken.

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.09 en € 1 = 11 Marokkaanse Dirham (MAD). U mag maximaal 1000 Dirham in- en uitvoeren. In de soeks worden kleine bedragen in rial betaald. 1 dirham = 20 rial = 5 Marokkaanse centiem. Eurobankbiljetten worden aanvaard in alle banken en in grote hotels. In alle grote steden kunt u geld pinnen en ook op het vliegveld van Marrakech is een pinautomaat. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Voor een actuele koers www.oanda.com.

Wandeltochten
Om plezier aan onze wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggidsen. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dag rugzakje mee. U loopt gemiddeld 6 uur per dag.

Wandeltocht met dromedarissen
Op onze kamelentochten reizen we in kleine clubjes en lopen er een paar kamelen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de bagage van matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier, meerkosten p.p.p. dag € 55,-

Kleding
U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen. Wij komen op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek rond te lopen. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Wij kiezen de hotels en riads uit op basis van ligging, servicegerichtheid en de prijs kwaliteit verhouding. Wanneer u een offerte aanvraagt of een reis wilt boeken, overleggen wij wat het beste bij u past. De nachten in de bergen en de woestijn wordt er een bivakplaats voor u opgezet of overnacht u in een gite etappe (guesthouse) of tentenkamp.

Autohuur
Bij het huren van een auto is een creditcard verplicht, als borg fungeert een lege slip van uw creditcard. De bewegwijzering is goed en de wegen over het algemeen redelijk tot goed. Houd u aan de snelheid want daar wordt streng op gecontroleerd.

Wat neem ik mee
warme slaapzak ( afhankelijk van de reis die u maakt ) , warme kleding voor de avonden in de maanden oktober tot en met maart, stevige wandelschoenen, dagrugzak, regenjas, veldfles van 1 liter, handdoek, toiletpapier, zaklantaarn, bril voor dragers van contactlenzen, reserve batterijen voor de camera, insect werende middelen, imodium, zwemkleding, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en het paspoort.

Open hier de kaart